رانندگی با خودروهای اتومات واقعا راحت و لذت بخش است. یادگیری روشهای افزایش عمر گیربکس اتومات این امکان را برایتان فراهم میکند که بتوانید برای مدت طولانیتری از این لذت بهره ببرید. جدای از بحث لذت رانندگی، پیچیدگیهای سیستماتیک گیربکسهای اتومات موجب حساسیت آنها به برخی از عادات رایج رانندگی میشود. با توجه به شلوغی بازار قطعات و دردسرهای مرتبط با تعمیر یا تعویض قطعهی مهمی همچون گیربکس، بهتر است عوامل تاثیرگذار بر سلامت قطعات سیستم گیربکس را شناخته و با توجه به آنها، عادات رانندگی خود را بهینه کنید و با فزایش عمر گیربکس اتومات خودرویتان، از دردسرهایی مثل دنبال قطعات فابریک گشتن یا سروکله زدن با تعمیرکار، در امان بمانید. پس از سیستمهای کامپیوتری، گیربکسها دومین ساختار پیچیده بهکاررفته در خودرو محسوب میشوند. توجه به همین واقعیت بهخودیخود، دشواری کارها و فرایندهای مرتبط با تعویض گیربکس را برایمان روشن میکند. ضمنا سیستمهای گیربکسی اتومات، ساختاری مهروموم شده دارند؛ از این رو، از سرویس دورهای بیبهرهاند. با توجه به اینکه وظیفهی اصلی گیربکس، کاهش فشار وارده به موتور است، آسیب دیدن سیستمهای مرتبط با دستگاه گیربکس، برای موتور ماشین نیز خطر آفرین محسوب میشود. به طور کلی، توجه به گیرکس، مراقبت صحیح از آن و البته تمیز نگه داشتنش، عمر خودروی شما را افزایش میدهد.
برای خرید روغن گیربکس اصل با اطمینان خاطر به ما اعتماد کنید.
![افزایش عمر گیربکس اتومات]()
گیربکس اتومات و نحوهی کارش
زمانی که نحوهی کار گیربکس اتومات را بشناسید، میتوانید مراقبتهای مرتبط با عمر گیربکس اتومات را به شکلی هوشمندانهتر انجام دهید. به طور خلاصه، کار گیربکس اتومات سبک کردن بار موتور است. به این منظور گیربکس اتومات نیرویی که توسط موتور ایجاد میشود را دریافت کرده و آن را مدیریت میکند. فرایند مدیریت نیرو بسته به تعداد دندههای ماشین، تعداد سطوح مختلفی دارد. بیایید نگاهی گذرا به اعماق گیربکسهای اتومات داشته باشیم. اگر بخواهیم یک راست برویم سراغ اصل مطلب، باید فرض را بر این بگذاریم که از وضعیت قرارگیری موتور نسبت به گیربکس آگاهیم. با چرخش ساختارهای موتور، روغن گیربکس اتوماتیک نیز وارد چرخهای سیکل مانند میشود. حرکت روغن گیربکس، همان عامل اولیهی انتقال نیرو است. با ورود روغن گیربکس به سیکل دوار، محور ورودی گیربکس به چرخش درمیآید. در این شرایط، گیربکس اتوماتیک تحت تاثیر فشار پای راننده روی پدال گاز، میزان دور موتور و سرعت ماشین، سطح انتقال نیروی تولید شده توسط موتور را معین میکند. در نظر گرفتن پیوستگیهای فرایند مرتبط با عملکرد گیربکس، بیانگر طیف گستردهی رفتارهایی است که میتواند روی عمر گیربکس اتومات تاثیرگذار باشد.
وقتی گیربکس اتومات خراب میشود
در صورت عدم توجه به سلامت گیربکس اتومات، ممکن است ماشینتان درگیر مشکلات عدیدهای شود که در ادامه به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت؛ بنابراین، برای افزایش عمر گیربکس اتومات، باید ابتدا بدانید که چه مشکلاتی ممکن است برای این نوع از گیربکس ایجاد شود، سپس راهکارهای جلوگیری از این مشکلات را بیاموزید تا افزایش عمر گیربکس اتومات ماشین شمت تضمین شود.
یکی از رایجترین مشکلاتی که ممکن است عملکرد گیربکسهای اتومات را تحت تاثیر قرار دهد، قفل شدن چرخ دندهی گیربکس است. در این شرایط ماشین عموما از دنده یک بیشتر نمیرود. طبیعتا دربارهی دردسرهایی که رانندگی مداوم با دنده یک برای شما و ماشینتان ایجاد میکند آشنا هستید. در صورت قفل شدن چرخ دندهی گیربکس، از ادامه دادن رانندگی خودداری کنید و هرچه سریعتر با نیروهای امدادی تماس بگیرید.
اگر حین رانندگی با سرعت ثابت، گیربکس خودرو به طور ناگهانی دنده حرکت را تغییر داد، ماشینتان دچار لغزش گیربکس شده است. لغزش گیربکس نمایندهی سایش گیربکس است و سایش گیربکس، یعنی عمر گیربکس اتومات ماشینتان رو به اتمام است. در این شرایط معمولا صداهایی غیرمعمول و نگران کننده از گیربکس به گوش میرسد.
نشت روغن گیربکس یکی از رایجترین مشکلاتی است که ماشینهای اتومات با آن درگیر میشوند. بیتوجهی به این نشتی، به معنای کاهش قابل توجه عمر گیربکس اتومات خودرو است. نشتی روغن، معمولا به شکل لکههای سیاه و یا قرمز رنگ در قسمت زیرین خودرو بروز میکند. در صورتی که به موقع نسبت به این نشتی واکنش نشان دهید، کارتان با تعویض فیلتر گیربکس راه خواهد افتاد؛ در غیر این صورت، مجبور به اتخاذ تصمیمی اساسی خواهید شد و باید با روشهای افزایش عمر گیربکس اتومات خداحافظی کنید.
قطعات گیربکس اتومات از جمله قطعات حساس بهکاررفته در خودرو به شمار میروند. به همین دلیل، شکستگی قطعات یکی دیگر از مشکلات شایعی است که ممکن است گریبانگیر افراد شود. لغزشهای غیرمعمول خودرو در سرعتهای بهخصوص، به گوش رسیدن صدای خرابی از گیربکس و یا سوزش ناگهانی فیوز خودرو همگی میتوانند نشانهی شکستگی قطعات گیربکس باشند. شکستگی قطعات گیربکس، به غیر از موتور، سیستم برق خودرو را نیز دچار اختلال میکند. برای جلوگیری از بروز این اختلالها و افزایش عمر گیربکس اوتومات، در صورت مشاهدهی هرکدام از نشانههای ذکر شده به تعمیرکار متخصص مراجعه کنید.
چگونه عمر گیربکس اتومات را افزایش دهیم؟
عادتهای سادهای وجود دارند که با رعایت کردن آنها میتوانید زمینهی افزایش عمر گیربکس اتومات خودرویتان را فراهم کنید.
اگر گیربکس اتومات ماشین را روی حالت دستی قرار داده باشید اما حواستان جمع تعویض دنده نباشد، گیربکس خودرو آسیب میبیند. اگرچه در صورت بیتوجهی شما به تعویض دنده، ماشین خودبهخود دنده را تغییر میدهد، این موضوع به مرور زمان گیربکس خودرو را فرسوده میکند؛ بنابراین، یکی از عاداتی که میتواند موجب افزایش عمر گیربکس اتومات شود، رانندگی منظبط حین قرار دادن گیربکس روی حالت دستی است.
عادت دیگری که میتواند به افزایش عمر گیربکس اتومات ماشینتان منجر شود، پر کردن باک بنزین پیش از ته نشین شدن محتویات آن است. در صورتی که با باک خالی رانندگی کنید، موتور خودرو ضایعات موجود در باک را به سمت خود کشیده و وارد سیستم گیربکس میکند. چنین امری میتواند آسیبی جدی به سیستم گیربکس ماشینتان وارد کند. جدای از میزان بنزین، بهتر است سطح روغن گیربکس و روغن موتور ار نیز به صورت مداوم چک کنید تا در صورتی نشت روغن و یا کمبود آن، سریعا به رفع نقص به وجود آمده بپردازید.
دیگر عادتی که موجب آسیب رسیدن به گیربکس اتومات میشود، این است که حین توقف پشت چراغ قرمز دنده را روی حالت N بگذارید. در نتیجه تغییر مداوم وضعیت دنده از حالت N به D استهلاک گیربکس افزایش پیدا میکند. بنابراین، بهتر است دنده را روی حالت D قرار دهید و برای متوقف نگه داشتن خودرو، پایتان را روی ترمز نگه دارید.
سخن پایانی
استهلاک ماشین، امری نیست که بتوان از آن جلوگیری کرد. عمر گیربکس اتومات خودرو نیز مانند عمر هر قطعه دیگری به پایان میرسد؛ اما، آنچه با نهادینه کردن عادتهای صحیح رانندگی بدان دست مییابید بیشتر از این صحبتها ارزش دارد. نکات ذکر شده برای افزایش عمر گیربکس اتومات، فارغ از کاهش استهلاک ماشین، تجربهی رانندگی لذت بخش را برایتان به ارمغان خواهد آورد.