آنچه در این راهنمای انتخاب روغن گیربکس میخوانید، فراتر از نکاتی برای انتخاب روغن گیربکس است. در این مطلب قرار است در کوتاهترین زمان ممکن، شما را تبدیل به یک حرفهای بکنیم؛ فردی که کاربرد روغن گیربکس را میشناسد و براساس شناخت خود از ماشینش، اقدام به انتخاب روغن گیربکس مناسب میکند. ما در این مقاله قصد نداریم به شما بگوییم که از کدام برند روغن گیربکس بخرید، فقط میخواهیم کمک کنیم با آگاهی بهترین برند روغن گیربکس را انتخاب کنید.
![انتخاب روغن گیربکس]()
روغن گیربکس چه کاربردی دارد؟
اصولا وقتی حرف از روغن میشود، اولین کاربردی که به ذهن آدم میرسد روانکاری است. روغن گیربکس نیز از این قاعده مستثنی نیست و کاربرد اصلیاش روان سازی عملکرد گیربکس است. برخلاف تصور عموم، گیربکس یک چهارچوب سفت و سخت نیست. اتفاقا در ساختار گیربکس تعداد زیادی قطعات متحرک نیز وجود دارد. وظیفهی روغن گیربکس، روان کردن حرکت قطعات متحرک موجود در این سیستم است. حال اگر گیربکس خودرویی اتوماتیک باشد، همین روغن ضمن روان کردن حرکات قطعات متحرک آن، ساختار گیربکس را نیز خنک کرده و انتقال نیرو از موتور به جعبه دنده را تسهیل میکند.
اگر چه در ادامه راهنمای انتخاب روغن گیربکس، پیرامون اینکه آیا خودروهای مختلف باید از روغنهای گیربکس متفاوتی استفاده کنند، صحبت خواهیم کرد. تا همین جای کار بهتر است بدانید که برای روغن کاری انواع مختلف گیربکس، از انواع روغنهای مختلف استفاده میکنند. روغنهای ATF، روغنهایی هستند که از آنها برای روغن کاری گیربکسهای اتومات استفاده میشود. از سوی دیگر، برای روغن کاری گیربکسهای دستی، میتوانید از دیگر انواع روغنها استفاده کنید.
![بهترین برندهای روغن گیربکس ایرانی]()
بهترین برندهای روغن گیربکس ایرانی
اگر قصدتان از جستوجو برای راهنمای انتخاب روغن گیربکس، آشنایی با برندهای روغن گیربکس موجود در بازار باشد، در این قسمت کارتان را راه خواهیم انداخت. روغن گیربکس خودرو کاسپین محصولی از شرکت فومن شیمی است. محصولی که مناسب گیربکسهای دستی است و در فشارهای بالا و محیطهای سخت شرمندهی شما نخواهد شد.
روغن گیربکس خودرو بهران نیز یکی دیگر از برندهای داخلی است. کیفیت محصولات بهران و فومن شیمی، به میزانی بالا است که میتوان این دو کمپانی را اصلیترین نامزدان عنوان بهترین برند روغن گیربکس بازار ایران دانست. از خصوصیات مثبت محصولات بهران، میتوان به مقاومت خارقالعادهی آنها در برابر اکسیداسیون اشاره کرد.
![بهترین برندهای روغن گیربکس خارجی]()
بهترین برندهای روغن گیربکس خارجی در ایران
محصولات خارجی در ایران کم نیستند و در این بخش از راهنمای انتخاب روغن گیربکس، قصد داریم کمی دربارهی آنها صحبت کنیم. اصولا نمیتوان محصولات داخلی را با محصولات خارجی مقایسه کرد. آنچه باید حین خرید به آن توجه داشته باشید، سازگاری روغن با گیربکس خودروی شما است. با این حال، اگر دنبال اسامی برندهای معتبر هستید، میتوانید سراغ محصولات تولید شده توسط شرکتهایی مانند کانادا لوبریفینت، آترود، آدینول، آیسین و تاپ وان بروید.
آیا خودروهای مختلف باید از روغنهای گیربکس متفاوتی استفاده کنند؟
صد در صد بله، برای اینکه متوجه ویژگیهای روغن گیربکس مناسب برای خودرویتان شوید، باید به دفترچه راهنمای خودروی خود مراجعه کرده و سپس به راهنمای انتخاب روغن گیربکس برگردید. این که ماشینتان اتومات باشد یا دستی، بزرگترین تفاوت را در نوع روغن گیربکسی که به آن نیاز دارید ایجاد خواهید کرد. پس از رد شدن ماشینتان از این فیلتر اولیه، فاکتورهای دیگری مانند مدل ماشینتان مطرح خواهند شد.
چه زمانی باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟
اگر گیربکس ماشینتان اتوماتیک است، باید بعد از طی مسافت 60 هزار کیلومتر، روغن گیربکس خودروی خود را چک کنید. اصولا از شصت هزار به بعد، روغن گیربکس خودرو شروع میکند به بازی درآوردن. با این حال، ممکن است خودرویتان تا صد هزار کیلومتر هم بدون نیاز به تعویض دوام بیارید. با توجه به اقتصادی بودن قیمت روغن گیربکس، نسبت به هزینهی تعمیرات، بهتر است اجازه ندهید که کار تعویض روغن به دقیقهی نود موکول شود. قبل از طی 100 هزار کیلومتر و در حالت ایدهآل، دور و بر شصت هزار کیلومتر کلک کار را بکنید.
اگر گیربکس خودرویتان دستی است، بهجای شصت هزار کیلومتر، باید از کیلومترِ پنجاه هزار، خودتان را آمادهی تعویض روغن گیربکس کنید. اصولا زمانی که ماشینهای دستی، مسافتی بین 50 تا صد هزار کیلومتر را طی میکنند، نیاز به تعویض روغن گیربکس پیدا میکنند.
اگر از خودرویتان خیلی کار میکشید، بهتر است پس از طی مسافتی معادل 30 هزار کیلومتر، روغن گیربکس خودرویتان را چک و تعویض کنید. البته که این اعداد میتوانند در ماشینهای مختلف متفاوت باشند. بهتر است برای رسیدن به اعداد دقیق، پس از مرور این راهنمای انتخاب روغن گیربکس، به راهنمای استفاده از خودرویتان رجوع کنید.
تفاوت روغن گیربکس دستی و روغن گیربکس اتومات
در این قسمت از راهنمای انتخاب روغن گیربکس قصد داریم دربارهی تفاوتهای اصلی روغن گیربکس اتوماتیک و دستی صحبت کنیم. برخلاف تصور عموم، گیربکس اتوماتیک توانایی تولید حرارت بیشتری نسبت به گیربکس دستی دارد. حرارت بالایی که در سیستمهای اتومات تولید میشوند، موجب فساد زودرس روغن میشود. کثیف شدن روغن گیربکس اتوماتیک، میتواند باعث درهم شکستن ساختار گیربکس شود.
روغن گیربکس در سیستمهای دستی، به جای فساد دچار آلودگی میشود. البته که آلودگی روغن در سیستم گیربکس دستی، شایعتر از آلودگی در سیستم اتوماتیک است. هرچه رانندگی شما بهتر باشد، اصطکاک دندهها و بلبرینگها کمتر شده و در نتیجه میزان آلودگی روغن گیربکس کاهش مییابد. هرچقدر که راننده ناشیتر باشد، دندهها بیشتر سایش پیدا میکنند و روغن پر میشود از ذرات ریز فلزی. وجود ذرات فلزی در روغن، سیستم گیربکس را مختل کرده و به آن آسیبهای شدیدی وارد میکند.
راهنمای گامبهگام خرید روغن گیربکس
در این قسمت قصد داریم با توضیح گامبهگام مراحل تعویض روغن گیربکس، یک راهنمای خرید روغن گیربکس جامع و کامل خدمتتان ارائه کنیم.
- اول از همه، باید به گرانروی محصولی که قصد انتخاب آن را دارید توجه کنید. شما باید براساس محیطی که در آن رانندگی میکنید، دربارهی گرانروی محصول مدنظرتان تصمیمگیری کنید. در محیطهای سرد گرانروی روغن باید بیشتر و در محیطهای گرم، گرانروی محصولات باید بیشتر باشند.
- در گام دوم باید به کیفیت محصول توجه کنید. معیار اندازهگیری کیفیت روغن گیربکس، Gear Lubricant یا همان GL است. این معیار عددی بین 1 تا 6 را نشان خواهد داد. هرچه میزان این عدد بیشتر باشد، کیفیت محصول بیشتر خواهد بود.
- در گام سوم و پایانی، باید به مقاومت محصول در برابر کف کردن توجه کنید. هرچه روغن گریبکسی که خریداری کردهاید زودتر کف کند، یعنی کیفیت کمتری دارد. دقت کنید که روغن خریداری شده، در نهایت باید با فشاری که به ماشین وارد میکنید نیز سازگاری داشته باشد.
سخن پایانی
در این مقاله ضمن ارائهی راهنمای انتخاب روغن گیربکس، سعی کردیم اهمیت این روغن و همچنین چگونگی کارایی آن در سیستم ماشین را بیان کنیم. با کنار هم قرار دادن این اطلاعات و عملی کردنشان، نه تنها خواهید توانست از پس انتخاب روغن گیربکس مناسب بربیایید، بلکه میتوانید عمر مفید خودرویتان را نیز افزایش دهید.
منبع:
turboyadak.com/turbomag/post/34653