آنچه در این مقاله میخوانید

    سیر تا پیاز روغن ماشین | دانستنی های قبل از خرید روغن ماشین

    سیر تا پیاز روغن ماشین | دانستنی های قبل از خرید روغن ماشین

    اگر از طرفداران دنیای خودرو هستید یا اینکه واقعا به خودرویتان علاقه دارید، حتما اهمیت موتور و قوای محرکه را درک می‌کنید. نگه‌داری و مراقبت از موتور، مسئولیت مالک خودرو است؛ یکی از اولین راه‌ها برای انجام دادن این مسئولیت مهم، استفاده از بهترین و باکیفیت‌ترین روغن برای موتور، گیربکس، اکسل و دیگر قطعات است.

    همیشه تصور کنید که روغن موتور، نقش خون در رگ‌های انسان را دارد؛ اگر روغن مناسب و کافی در موتور وجود نداشته باشد، باید با خودرو خداحافظی کنید یا با هزینه‌های تعمیر یا حتی تعویض پیشرانه، روبه‌رو شوید.

     روغن ماشین

    روغن ماشین چیست؟

    سال‌ها پیش، روغن ماشین تنها ترکیبی از روغن پایه و چند افزودنی بود که برای روان‌کاری، کاهش سایش، تمیز کردن، سرد کردن و محافظت از قطعات مختلف موتور استفاده می‌شد.

    اما روغن ماشین در عصر مدرن، کاملا با گذشته فرق می‌کند؛ روغن موتورهای جدید، ترکیبی پیچیده از روغن‌های پایه و افزودنی‌های مختلف با فرمول ویژه هستند که با ویژگی‌های زیر تولید می‌شوند:

    - روان‌کاری و جدا کردن قطعات متحرک ماشین

    - کاهش استهلاک پیشرانه

    - کمک به جلوگیری از تجمع لجن و رسوب در موتور و بخش‌های داخلی آن

    - حذف کردن و نگه‌داشتن گردوخاک و ذرات خارجی در روغن و جلوگیری از ورود این آلودگی‌ها به‌ موتور تا زمان تعویض روغن بعدی

    - سرد کردن بخش‌ها و قطعات مختلف موتور

    - افزایش کارایی و بهبود مصرف سوخت ماشین

    - محافظت از موتور هنگام کارکرد در گستره‌ی دمای پایین و بالای محیط

    - کمک به محافظت از سیستم ضدآلایندگی خودرو

    همانطور که مشخص است، کاربرد روغن موتورهای مدرن بسیار بیشتر از تنها روان‌کاری قطعات است. روغن ماشین مسئولیت محافظت از موتور در برابر استهلاک را دارد، به افزایش عملکرد فنی کمک می‌کند و محافظ قطعات متحرک پیشرانه درمقابل گردوخاک و ذرات خارجی است.

    روغن ماشین به‌طور کلی از دو بخش تشکیل می‌شود؛ روغن‌های پایه و افزودنی‌ها. معمولا بین ۷۰ تا ۹۰ درصد محصولات امروزی را روغن‌های پایه تشکیل می‌دهند؛ روغن‌های پایه از گاز طبیعی یا نفت خام به‌دست می‌آیند. ۱۰ تا ۳۰ درصد دیگر روغن از افزودنی‌ها تشکیل شده است. افزودنی‌ها را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد:

    - افزودنی‌های جداکننده

    - افزودنی‌های شوینده

    - افزودنی‌های ضداستهلاک

    - مکمل‌ها برای کاهش سایش و روان‌کاری بهتر

    - افزودنی‌های آنتی‌اکسیدان

    - مواد ضدفوم

    - افزودنی‌های بازدارنده خورندگی

    - مواد افزایش‌دهنده‌ی شاخص گران‌روی روغن

    - افزودنی‌های دپرسنت نقط ریزش روغن

     روغن ماشین

    اهمیت افزودنی‌ها در روغن ماشین چیست؟

    تمام افزودنی‌های روغن موتور باهدف افزایش کیفیت محصول در روان‌کاری، تمیزکنندگی و ... استفاده می‌شود. افزودنی‌های جداکننده، از شکل‌گیری لجن در موتور جلوگیری می‌کنند و ذرات خارجی را در روغن حل می‌کنند؛ با این افزودنی، روغن موتور به‌تدریج کثیف می‌شود و باید تعویض شود اما موتور تمیز باقی می‌ماند.

    شوینده‌ها در بخش‌هایی از موتور که دما بالا است، از شکل‌گیری رسوبات جلوگیری می‌کنند. شوینده‌ها مانع استهلاک می‌شوند و درطول زمان از بین می‌روند و یکی دیگر از دلایل تعویض روغن هستند. افزودنی‌های ضداستهلاک مثل شوینده‌ها اما در بخش‌های پرفشار موتور (تا ۱۳۷۹۰ بار فشار) عمل می‌کنند.

    افزودنی‌های کاهش سایش و روان‌کاری بهتر، در دما و فشار بالا اهمیت دارند؛ این مواد، کارایی موتور و مصرف سوخت را در بهترین حالت حفظ می‌کنند. با قرار گرفتن روغن موتور در معرض اکسیژن در دمای بالا، پدیده اکسایش اتفاق می‌افتد؛‌ اکسایش می‌تواند باعث غلیظ شدن روغن و تجمع رسوب و لجن شود.

    افزودنی‌های آنتی‌اکسیدان، سرعت اکسایش را کاهش می‌دهند تا روغن تمیز و با گران‌روی مناسب کار کند. مواد ضد فوم، افزودنی‌های بازدارنده خورندگی، مواد افزایش‌دهنده‌ی شاخص گران‌روی روغن و افزودنی‌های دپرسنت نقط ریزش روغن نیز مثل دیگر مواد، به‌مرور زمان خاصیت‌شان را از دست می‌دهند و باید روغن را تعویض کرد.

    برند های معروف روغن ماشین کدام است

    صنعت روغن موتور و ماشین‌آلات درکنار خودروسازی پیشرفت کرده است و این روزها، برندهای بزرگ و کوچک در کشورهای مختلف جهان محصولات متنوع تولید می‌کنند.

    در بین این برندها، چند شرکت به‌دلیل سابقه‌ی بالا، محصولات باکیفیت، قیمت مناسب و داشتن تاییدیه‌ی شرکت‌های خودروسازی بزرگ، شهرت بیشتری دارند.

    برندهایی مثل الف (elf)، توتال (Total)، کاسترول (Castrol)، ام پی ام (MPM)، راونول (Ravenol)، ادینول (Addinol)، آیسین (Aisin)، توتاچی (Totachi)، موبیل 1 (Mobil1)، موبیل (Mobil)، شل (Shell)، ای‌سی دلکو (AC Delco)، موتورکرافت (Motorcraft)، موپار (Mopar)، ولولین (Valvoline) و پنزویل (Penzoil) معروف‌ترین تولیدکننده‌های روغن ماشین در جهان هستند.

    علائم نیاز خودرو به تعویض روغن ماشین

    شناختن علائمی که نشان‌دهنده‌ی زمان تعویض روغن ماشین هستند، یکی از مهم‌ترین مهارت‌های هر راننده است. نباید اهمیت روغن موتور را فراموش کنیم، بنابراین بررسی منظم این بخش از خودرو یکی از اولین مسئولیت‌های مالک خودرو است.

    بهتر است که تنها به کامپیوتر خودرو و علائم پشت آمپر توجه نکنید و در این زمینه، آگاهی بیشتری داشته باشید. در ادامه، به چند مورد شایع اشاره می‌کنیم که معمولا، نشان‌دهنده‌ی زمان تعویض روغن موتور خودرو هستند.

    ۱. یکی از واضح‌ترین علائم زمان تعویض روغن موتور خودرو، کثیف شدن و تغییررنگ دادن آن است. روغن موتور تمیز، رنگی شفاف دارد و کاملا مشخص هست که هیچگونه گردوخاک یا هرگونه ذرات خارجی در‌آن نیست؛

     تعویض روغن ماشین

    تیره شدن روغن موتور به‌مرور زمان و با استفاده از خودرو طبیعی است، اما بین روغن کثیف و روغنی که تیره‌رنگ شده تفاوت وجود دارد. زمانی که روغن تیره‌رنگ و قهوه‌ای شده اما هنوز هم کثیف به‌نظر نمی‌رسد، تعویض آن ضروری نیست.

    اما وقتی که رنگ روغن به قهوه‌ای تیره مایل شده و هیچ شفافیتی در آن دیده نمی‌شود، زمان تعویض روغن ماشین فرا رسیده است. بنابراین همیشه باید به‌طور منظم روغن موتور خودرو را چک کنید تا روغن کثیف در خودرو باقی نماند.

    ۲. افزایش صدای موتور

    اولین و مهم‌ترین مسئولیت روغن موتور، روان‌کاری قطعات است. برای اینکه خودرو در سلامت بماند، باید از روغن موتور باکیفیت استفاده کرد؛ به‌همین دلیل هم هست که بسیاری از خودروسازان، تعویض روغن موتور را در هر ۸هزار کیلومتر کارکرد توصیه می‌کنند.

    افزایش صدای موتور، می‌تواند نشانه‌ای از کیفیت پایین روغن باشد؛ درواقع روغن به‌خوبی نمی‌تواند روان‌کاری بین قطعات موتور را انجام دهد و صدای کارکرد پیشرانه بالا می‌رود. اگر صدای موتور به‌صورت محسوس بالا رفت و خودرو ناک زد، هرچه سریع‌تر وضعیت روغن را بررسی کنید. این موارد می‌تواند نشانه‌ای از کم بودن روغن یا کثیف شدن و زمان تعویض آن باشد.

     

    ۳. روشن شدن چراغ چک موتور یا روغن

    درک کردن بسیاری از علائم تعویض روغن نیاز به تجربه و دانش کافی از خودرو دارد؛ اما روشن شدن چراغ چک موتور یا زمان تعویض روغن، به دانش مهندسی نیازی ندارد و برای هر راننده‌ای قابل درک است.

    وقتی که چراغ چک موتور یا تعویض روغن روشن شود، یعنی کامپیوتر و ECU خودرو در بخشی از قوای محرکه یک یا چند مشکل را شناسایی کرده است؛ بنابراین در اولین باید فرصت خودرو را به تعمیرگاه برد.

    ۴. دود اگزوز و بوی روغن در کابین

    تفاوت بزرگی بین دود اگزوز و بخار اگزوز وجود دارد. بخاری که در هوای سرد و صبح از اگزوز خارج می‌شود، کمی شفاف است و خیلی زود در هوا پخش و محو می‌شود. اما دودی که بوی روغن می‌دهد و معمولا غلیظ‌تر است، نشان‌دهنده‌ی مشکل در موتور است.

    ممکن است که دود اگزوز به روغن موتور مربوط نباشد، اما اولین مرحله پس از مشاهده‌ی این دود، بررسی وضعیت روغن است. گاهی اوقات در کابین خودرو، بوی روغن استشمام می‌شود؛ البته این بو را نباید با بوی بنزین اشتباه گرفت. درهر صورت، اگر هرگونه بوی روغن یا بنزین به کابین نفوذ کرده است، باید به تعمیرگاه مراجعه کنید.

    ۵. جوش آوردن موتور و افزایش مصرف سوخت

    اگر روغن موتور کیفیت اولیه را از دست بدهد و روان‌کاری لازم انجام نشود، سایش بین قطعات داخلی قوای محرکه بالا می‌رود و درنتیجه، دمای کارکردی موتور بیشتر می‌شود.

    جوش آوردن و بالا رفتن دمای موتور، می‌تواند به روغن مربوط باشد؛ بنابراین در این مواقع، روغن موتور را بررسی کنید. علاوه بر این، اگر موتور خودرو به‌‎خوبی روان‌کاری نشود، باید بیشتر و سخت‌تر کار کند و به‌همین خاطر، به سوخت بیشتری نیاز دارد.

    برای راننده‌های تاز‌ه‌کار، بررسی وضعیت مصرف سوخت می‌تواند مشکل باشد اما در تمام خودروهای جدید، انواع سیستم‌های هشداردهنده و نشان‌دهنده‌ی میزان مصرف بنزین وجود دارد.

     روغن ماشین

    ۶. صدا و لرزش خودرو

    زمانی که خودرو استارت می‌خورد، روغن موتور بین قطعات مختلف جریان پیدا می‌کند. اگر روغن موتور کثیف باشد، این فرآیند سخت‌تر و در مدت‌زمان بیشتری انجام می‌شود. بنابراین زمانی که خودرو استارت می‌خورد و درجا کار می‌کند، به صدای موتور دقت کنید. اگر صدای مشخصی مثل تیک تیک وجود داشت، احتمالا روغن موتور را باید تعویض کرد.

    در حالت درجا کار کردن خودرو، روغن موتور کثیف می‌تواند باعث لرزش موتور و بدنه هم شود. تشخیص لرزش ناشی از سایش بین قطعات موتور، در حالت درجا کار کردن خودرو راحت‌تر است؛ البته اگر مشکل حاد باشد، در حالت حرکت هم می‌توان لرزش موتور را تشخیص داد.

    بهترین روغن برای ماشین پژو پارس

    پژو پارس در چند مدل با موتورهای XU7JP، XU7JP4 و TU5 تولید شده است. در تمام مدل‌های پژو پارس، استفاده از روغن موتور‌های نیمه‌سنتتیک یا سنتتیک با سطح کیفی API SN، API SM و API SL توصیه شده است.

    باتوجه به آب‌‌وهوای محل زندگی، گران‌روی روغن‌ موتور مناسب پژو پارس متغیر است؛ برای موتورهای XU7JP می‌توان از روغن موتورهای داخلی و خارجی با گران‌روی 10W-40 و 20W-50 استفاده کرد. در پژو پارس RU5 نیز، روغن موتورهای 10W-40 از برندهای داخلی مثل بهران و خارجی مثل توتال مناسب هستند.

    از دیگر محصولاتی که می‌توانید در فروشگاه کارنوما خریداری کنید :

    خرید روغن گیربکس

    11 خرداد 1399

    نظرات

    نام
    ایمیل
    نظر